Damokles svärd



Det sägs att Damokles gav uttryck för sin vördnad för makt och visade glädje över sin kung, Dionysos av Syrakusa. Kungen tröttnade emellertid på detta fjäskande och under en hovlig bankett placerades Damokles under ett svärd, som endast hölls hängande av en tageltråd. Detta gjorde kung Dionysos för att demonstrera för Damokles att med makt följer oro och fruktan.   

  

image2
  

Är det inte så att detta skulle vara möjligt att överföra på samtidens mänskliga relationer? Ta ett vänskapsförhållande till exempel; vi visar glädje över varandra och i bästa fall även vördnad. Kan det då understundom tolkas som fjäsk av den ena parten? I så fall befinner sig den andra kontrahenten under ett Damoklessvärd. Relationer är ömhudade och risken för ett fallande svärd existerar redan från relationens begynnelse.


Jag vill inte tro att bekräftelse och uppskattning av en vän ska leda till misstro och ett i ett hårstrå upphängt svärd. Någonstans måste det ju finnas utrymme för det ärliga, det genuina i en vänskapsrelation. Om tillgivenheten visas med en oförfalskad värme, kan mottagaren inte hysa tvivel på dess intentioner. Då behövs inget Damokles svärd.


Men, misstänksamheten är djupt rotad och cynismen överskuggar ofta den okonstlade beundran människor kan känna och bedyra inför varandra.
Hur har det blivit så?


Kommentarer

Vad heter du då?
Kom ihåg mig?

Hur kan jag nå dig?


URL/Bloggadress:


Och vad har du på hjärtat?

Trackback
RSS 2.0