Quinctilius Varus, ge mig tillbaka mina legioner!

Vad hade hänt om inte slaget i Teutoburgerskogen hade ägt rum? Hur hade Europa sett ut om inte den germanske härföraren Arminius hade genomfört sitt blodiga bakhåll och utplånat tre legioner bestående av 30 000 romerska soldater? Slaget år 9 e. Kr. satte ett brutalt stopp för Roms expansion vilket lämnade landet väster om Rehn att utvecklas utan inflytande från kejsardömet Rom. Vad jag genom flyktiga men innehållsrika studier kunnat lära mig, är att romarna gjorde det klassiska och fatala misstaget att underskatta de germanska stammarna och deras kultur, civilisation, politiska struktur och skicklighet inom krigsföringens konst. Underskattning av motståndare tycks vara ett vanligt förekommande missgrepp i mänsklighetens historia...


Tänk, Rom var på sin absoluta höjd bara timmar innan intåget i Teutoburgerskogen... När slaget var över, var likaså framgångssagan tillända. Den provinsiala expansionen var avbruten och aldrig skulle den återfå sin kraft. Kejsar Augustus fick se sitt imperium stagnera. Makt förblindar och underskattning tillintetgör giriga intentioner. Självklart utsåg Kejsar Augustus en syndabock för förlusten, Quinctilius Varis fick bära skammens hundhuvud.


Hur kommer det sig att det i nederlagets sveda är så lätt att skylla ifrån sig...? Är människan verkligen så ynklig? Jag studerar historia för att lära mig, jag studerar historia för att i tid kunna se faror och träna mig i att inte underskatta någon eller något. Livet är ett enda långt lärande, livet är gott!


Godheten berörde mig

Tidigare denna morgon fick jag ett eftersökt bevis. Denna morgon tändes ett ljus av hopp för den medmänskliga godheten. Allt detta skedde via ett telefonsamtal till en bank där jag bemöttes med omtanke, respekt, välvilja, otvungen hjälpsamhet och ren godhet. Jag fylls av obeskrivbar glädje och tacksamhet över den kontakt jag har där. Det är en enastående människa och en professionell yrkesutövare. Jag har haft tur. Denna banktjänstekvinna är något utöver det vanliga.

Tack!


Le nozze di Figaro

Sakta vi gå till tvättstugan...Ny svensk folkvisa, sanna mina ord! Jag är helt slut och förbi. Att ha tvättid när man är sjuk är inget önskvärt scenario, det är så att säga ett uselt författat manuskript. Kunde inte med all vilja och kraft i världen hålla tillbaka en enastående hostattack, någonstans på andra våningen i uppåtgående riktning. Imponerande akustik... För en sekund frestades jag att brista ut i Figaros aria Non più andrai farfallone amoroso, men besinnade mig och kämpade tappert vidare upp mot mitt loft. Det sägs förresten att Motzart skrev operan på bara sex veckor. Kreativ rackare, den där Motzart!

Bland Urnebulosor och Röda älgar...

Jag har sett en film, en påminnelse om det grundläggande i själva mänskligheten. När jag satt i mörkret och bevittnade den sammanhållande länken mellan natur och människa fylldes jag av ord som är mig lika kära som bekanta. Karin Boye skrev;

Hon hade en känsla av att där hon nu rörde sig var formerna övervunna, 
hon bredde formlös ut sig i själva urstoffet, som en död, när han
 långsamt sjunker tillbaka genom upplösningens världar, genomlöper skapelsen baklänges
 och alltmer närmar sig de återskapande urnebulusorna, Mödrarnas härdar.
(ur Kris av Karin Boye)

  

Själva epicentrum av mänskligheten är för mig en magisk hemlighet i naturen, där det mytiska gränslöst blandas med det verkliga. Ett förhållande som finns djupt förborgat inom varje människa, men som ibland drunknar i samtidens högljudda mediebrus. Filmen lät mig komma i kontakt med de röda älgarna som vakar över oss från sitt fäste i urnebulosan...

Tack min kära vän, du som varsamt förde mig åter till känslan av lika delar vördnad för, som samhörighet med mitt ursprung i naturens mystik. Du vet vem du är.


Kostcirkel...

...är det en adekvat beskrivning på en veckomeny som upprepar sig vecka efter vecka...? Det är ju kost som cirkulerar efter ett infernaliskt tråkigt, osmakligt, men ack så budgetanpassat sätt.

  • måndag: korv och makaroner med så mycket kryddor som möjligt (det är inte klokt vad vitlök och grillkrydda kan åstadkomma!)
  • tisdag; nudlar och knäckebröd
  • onsdag; vidriga fiskbullar och potatis (än en gång tillgrips kryddor...mycket vitpeppar och aromat)
  • torsdag; intetsägande soppa med liknande knäckebröd, denna gång med ost på
  • fredag; fruktansvärd blodpudding där bacon är räddningen, plus fyra deciliter lingonsylt för att avleda smaken av just blodpudding...
  • lördag; pyttipanna och ägg, lyxvarianten innehåler rödbetor...
  • söndag; det som råkar finnas i frysen...

Och för övrigt anser jag att livet vore en tragedi utan kaffe!


Kraschad ekvation

Ologiskt och motsägelsefullt, men likväl en välkommen sanning. Om två människor står varandra nära - så ryms det så oerhört mycket emellan dem... Ju närmare de kommer varandra, desto mer växer det som finns mellan dem. Det är som om vänskap besitter överjordiska krafter att förvara mängder av samhörighet och medmänsklig närhet på en minimal yta...Compact living i själslig tappning.


Sen kan det konkreta geografiska avståndet vara enormt och påfrestande, men ändå så är den abstrakta närheten sammanhållande och alldeles intill... Jag undrar, funderar och studerar och blir faan inte klok på reglerna i straffområdet!


Nu är jag ju inte lagd åt det logiska och matematiska hållet, så det är väl därför mina ekvationer sällan går ihop... Men jag känner att det är ett spännande förhållande mellan synligt och osynligt avstånd. För det är ju så att man i sin vardag kan ha människor konkret nära och ändå är avståndet kosmiskt. Samtidigt så kan det finnas någon långt bort som befinner sig hur nära som helst...


Intressant, mycket intressant.


Taste like shit, but you can live on it!

Crocodile Dundees bevingade ord överför jag nu på dagens middag....fiskbullar...  Det är liksom det ena helvetet efter det andra; igår blodpudding och idag som sagt fiskbullar... Budget-dieten är härmed dokumenterad. Inte ens med en mängd olika kryddor och den godaste vilja kan fiskbullar smaka bra! Morgondagens nudlar utlovar heller ingen kulinarisk upplevelse värd att jubla över, men det är ju i alla fall inte fiskbullar...

Från pärm till pärm

Mitt huvud är som ett mörkrum, bilder framkallas och bearbetas. Blanka ark dras genom blottande bad och hängs på tork i vindlande hjärnlinor. Album plockas fram, bilder sorteras. Somliga bilder märks med etiketter och placeras i arkivet, andra bilder sätts inom glas och ram och hängs upp på väggarna. Dåtid och framtid. Bilder och minnen. Bilder och drömmar om morgondagar.

Att leva är att vara en bilderbok med text. Livet är indelat i kapitel av varierande längd. Emellanåt kan det vara svårt att agera som både författare och illustratör... Det enda man kan vara riktigt säker på är att det finns en pärm i varje ände!

Tiden är maktlös...

Nog om triviala saker om pil-tangenter... det finns så mycket annat i livet som betyder så oändligt mycket mer! Som en återupptagen kontakt med en kär vän. Framkallandet av värdefulla minnen och glädjen som följer med dem. Helheten som skapas när insikten om att tiden saknar betydelse infaller. Känslan. Tilliten. Jag är dig evigt tacksam!


Tangent återförd

Operationen blev framgångsrik! Med omsorgsful bedövning, en mattkniv och en obändlig vilja lyckades jag frigöra höger piltangent fårn dammsugarens inre... både tangent och dammsugare mår bra och alla anhöriga har erbjudits stödsamtal. Moderns tangentbord är åter komplett och ingen kom till skada! Succé!




Operation pil-tangent

Bloggar från moderns dator nu. Har insett att jag imorgon kommer att ta på mig rollen som kirurg när det kommer till en operation vad gäller dammsugaren. Jag har inte riktigt fått mig förklarat hur, men på något olyckligt vis har den högra pil-tangenten hamnat i dammsugaren... Tänkte mig ett ingrepp ute på gården, i snön, med effektiva verktyg. Ett enkelt snitt och sedan en genomgång av dammsugarens glupska magsäck. Det finns ett gammalt ordspråk som hänvisar till en ko och ett bås och det tomrum som kan uppstå när de två separeras... Jag har nu förstått symboliken på ett mer tekniskt plan... Jag har banne mig inte behövt höger pil-tangent så som jag gör nu!
 
Värsldligt och banalt problem - jag vet, men även små detaljer är en del av en vardag. Vardagens små ting är de som tillsammans skapar en helhet att känna sig hemma i. Även en pil-tangent kan påverka livet, den har ju ett syfte att fylla. Utan den skulle allt lätt bli enkelriktat....

I wanna be somebody

Det finns det som är känt. Det finns det som är okänt. Däremellan finns dörrar. Allt handlar egentligen om mod. Det där modet som inte alltid är så lätt att uppbringa på egen hand. Människor man har runt omkring sig är mer värd än man i vardagen har tid att inse. Om man stannar upp bara för en sekund, så kan man få ta del av något så oändligt mycket större än ens egna bekymmer och tillkortakommanden. Det har sagts tusen gånger förr och jag lovar, det förvandlas till en sanning den dagen vardagen inte längre kan tas som en vardag, den dagen då allt ställs på sin spets. Otaliga är det gånger man tänkt ringa just den vännen, skriva ett brev till den kamrat som råkar bo många mil bort, knacka på grannens dörr, skicka ett sms till en kompis i staden bredvid. Något har alltid kommit emellan och bortförklaringarna har varit lika många som svårförklarliga vid närmare granskning.

Jag får allt som oftast höra att jag är en sorts Don Quijote, en hjälplös riddare som slåss mot imaginära spöken iform av väderkvarnar och annat befängt. Men jag vägrar ge mig! Vänner är det dyrbaraste, det vackraste och det mest värdefulla man kan ha! Jag tänker fortsätta slåss för dem, för deras lycka! Jag må vara en drömmare, men utan mina drömmar vore jag ingen. Och någon vill jag ju vara...

Fånigare metafor får man leta efter...men va fan!?

Minusgrader och solsken utanför mitt fönster. Det nya året har kommit en bit på väg och jag befinner mig i en helt ny livssituation. Skarven mellan föregående och nuvarande år är lite diffus och det känns som om några dagar faktiskt fattas i räkningen. Då var det många minusgrader i mitt hjärta och något solsken fanns inte att tillgå. Men nu har jag funnit solstrålar i form av vänner, vänner som bryr sig, som finns för mig när jag som mest behöver dem. Dagens väder kanske kan betraktas som symtomatiskt för det jag känner, en trevande rörelse mot värme, mot våren... Mina vänner, ni är underbara och ni bländar solen med er värma godhet!


I will rise like Phoenix

För att återfödas måste man dö. Jag har upplevt en själslig död och nu tänker jag gå ur elden som en pånyttfödd Phoenix fågel. Resa mig och bli det bästa jag kan bli.




Bleeding soul

Många har säkert känt en sådan genomgripande smärta i själen att man är övertygad om att själen blöder. Alla sår blöder. Jag vet det. Själens blod har dock en helt annan färg än kroppens. Det är tårarna som är blodet som flyter ur själens sår, så är det...

Inflytande eller utflytande?

En synonym till normal är regelrätt. Så när något frångår det normala, så bryts en regel? Hur kan det vara så? Finns det regler skrivna för hur ett liv ska levas, för hur saker ska gå till, för hur man ska se ut när man gör sina ärenden på stan? Har skolan missat att utbilda mig i detta? Jag känner inte till dessa förordningar och jag upplever att normalt är överskattat. Men det finns en annan sida av det också; omgivningens idé om vad som betraktas som normalt. Mitt liv har aldrig klassats som särskilt normalt, men nu har vissa dramatiska och genomgripande förändringar knuffat mig ytterligare en bit bort från det som anses normalt. Det jag måste fråga mig själv nu är, tänker jag fortsätta att låta andra författa regler som ska gälla för mitt liv..?


RSS 2.0