Om livet vore träslöjd...

...skulle jag kalla Emil i Lönneberga för mästare. Jag tänkte mig livet som en från början obearbetad träbit. Tiden under vilken vi människor lever och utvecklas är en morakniv. Eggens skärpa skiftar beroende på om vi möter framgång eller tillbringar en tid av livet i uppförsbacke med en kallsinnig motvind. En vass egg utför snabba kirurgisk snitt där kanterna är jämna. En vass kniv skulpterar ett gott resultat. Så finns det ju knivar som lämnats ute i regnet där de rostat... dessa knivar är slöa och karvar ojämnt och fult. De framkallar infektion och lidande. De snidar smärtsamt misslyckande.  


Emil är en sann livskonstnär! I svåra stunder av förföljelse och utsatthet täljde han former av livet. I oformade trästycken såg Emil liv som andra misslyckades att se och uppfatta. Med ett gott hjärta och en obändig vilja att utforska livets alla avdelningar, fann han kunskap om det allra enklaste i livet, det som verkligen spelar roll när skymningen faller. Emil trotsade ett patriarkat med kort stubin och han snidade sin väg till sinnesro och mod. Som en tillförlitlig mästare med en omsorgsfullt vårdad morakniv utformade han sitt eget liv, en förebild för andra att ta efter.




Ut ur garderoben och in i skrubben

Förrädiskt låg takhöjd i en onödigt lång skrubb kan orsaka smärta av den högre skolan. Jag har cykelhjälm när jag rensar bland kartonger, avlidna getingar, spindelväv, mystiska säckar med pinsamt innehåll från grundskoleåren, oöppnade små lådor med gräsliga ljusstakar som vid några onyktra personalfester givits bort som julklappar, omaka skor, mer kartonger, trasiga elektroniska prylar (varför sparar man sånt!?!), imponerande mycket damm, leksaker, julpynt, etc. En annan intressant detalj är att det totalt saknas belysning där inne... Att fortsätta rensa där inne nu på kvällskvisten vore kanske att utmana ödet lite väl mycket. Kan tillägga att batterierna i pannlampan är slut. Jag lägger ner arbetet för idag och planerar att återuppta utgrävningen av 8 års boende och samlande imorgon! Soptippen är välbesökt denna höst!

Klåda i hjärnan

Jag känner en hund. Det är en v ä l d i g t speciell hund vars uppsyn och beteende får mig att stilla undra; sitter svansen fast i hunden, eller sitter hunden fast i svansen...?? Vem som har kontroll över vem är svårt att avgöra...

Tårar av klorofyll

Sommarens dämpade sorti sker i tystnad.




Sista måltiden...?

Undrar just hur den som tog den här tuggan mår just nu...?





Överlägsen segrare!

Om tapetklister, superlim, häftmassa, tejp eller annan fasthållande substans skulle svika och inte uppfylla sina syften har jag ett miljövänligt alternativ! Intorkad havregrynsgröt! Gärna över 24 timmars härdning och saken är klar! Vad som helst sitter som berget så det gäller att planera noga, ty utrymme för ändring finnes icke! Har just diskat och har imponerats stort av grötens förmåga att fastna på en tallrik. Nödgad att bruka en kniv för att frigöra tallriken från gröthelvetet, kröner jag nu härmed havregrönsgröt som nummer ett på listan över massa med lim-liknande funktion!

Insomnia...

Jag tror minsann att jag drabbats av lakanskräck!! Vid minsta lilla försök att lägga mig i sängen och sova förvandlas kroppen till en rastlös krypande massa som inte har några som helst planer på att slappna av och vila. Inuti hjärnan startar en åktur av den brutalare sorten, ungefär som om det vore möjligt att vid ett och samma tillfälle åka samtliga karuseller och andra hemska åkattraktioner på ett stort nöjesfält. Kroppen motsätter sig all pedagogik och inget fungerar. Klockan förflyttar sig obönhörligen i riktning mot gryningen. Någonstans inom mig finns en mycket trött person som i mörkret kämpar för en stunds vila och återhämtning. Det finns tydligen ingen sådan.
Gäsp.


Världen är ful idag

Idag har jag regredierat till en sifferlös trotsålder! Idag sitter jag i ett dunkelt hörn och tjurar, morrar åt världen som inte kan uppföra sig! Världen är en svikare som ger sig på så många av mina kära vänner. Kosmos trakasserar dem som står mig nära och det gör förbannat ont! Om det är för att straffa mig för något jag gjort, så måste jag medge att det är den mest effektiva tortyrmetoden som uppfunnits sedan inkvisitionens glada dagar!


Skallfraktur

Hej alla barn nu blir det barnprogram,
titta nu här vad farbror Frej tar fram;
En liten klubba och nu ska ni höra,
vad man med sådana klubbor kan göra.
Slå dom i huvudet och dunkelidur,
så har vi gjort oss en skallfraktur!

Global arkitektur

Det pågår ett globalt upprop för att rädda miljön, säkra planetens fortsatta existens. Moder jord är sjuk och mänskligheten uppmanas att kurera henne. Nya avgifter, regler, lagar och priser ska fungera som medicin. Men är inte detta att börja i fel ände? Det är svårt att bygga taket på ett hus först... Runt omkring mig mår människor dåligt. Trasiga själar, stress, ouppnåeliga krav, sjunkande ekonomi, ökat drogmissbruk, våld och depressioner. Hur ska människor orka hjälpa planeten att tillfriskna om de själva inte mår bra? Kommuner och landsting satsar hårt på nya hälsoprogram och betald friskvård på arbetstid. Men varför leder inte dessa stora rubriker och klappar på egna axlar till någon märkbar förändring? Varför förbättras inte den allmänna själahälsan så mycket så vi orkar ta hand om planeten vi lever på? Välfärd är ett urholkat begrepp och utan dess ursprungliga innebörd förloras orken till förändring. Hot har sällan fungerat som tillfrisknande åtgärd...


Den miserables sång

Den miserable dricker lycka på flaska, till tonerna av politiska lögner. På andra sidan fönstret sjunger en överklass. Melodin har förlorat sin lust och faller tungt till golvet.
Den miserable torkar snoret på det som återstår av skjortärmen och spottar sitt snus på nattens trottoar. I sitt hjärtas innersta förhörsrum svarar den miserable precist och ärligt på samtliga frågor. På andra sidan glasrutan finns inget på heder och samvete. Där pågår en förljugen dans som ingen törs avsluta.
Den miserable sjunger en vers och ler mot gatlyktan, trots att tandvårdsförsäkringen inte inkluderat just detta leende. Bakom fönstret ler ingen, deras leenden är för dyrbara, för påkostade för att dela med andra.

I den miserables själ hänger tvätten på tork. Bakom fönsterglaset kan ingen uppvisa en ren byk...


Cirkelkomposition

Jag har en vän som har försett mig med en bok. Det är sådant som hon gör ibland. Jag har läst boken och jag har tänkt. Texten gav upphov till rebelliska och smått vilda tankar kring fenomenet cirkelkomposition. Inom litteraturen är det ett beprövat grepp, såväl i lyrik som i prosa. Det erbjuder läsaren en trygghet. När cirkeln är sluten är läsaren tryggt återförd till inledningen, platsen där allt startade. Cirkelkompositionen gestaltar ett slutet kretslopp där inte sällan den sista meningen mynnar ut i ett avbrutet inledande av den första meningen. En sådan resa uppfyller med glans alla föreskrivna säkerhetsregler och ingen kommer till skada.
Men...ingen lär sig heller något...


Cirkelkomposition är fullt överförbar på livet och dess grundläggande byggstenar, så som kultur och religion. Livet självt är en övergripande cirkel; först existerar man inte, därefter föds man. Sedan lever man och så småningom dör man. Då är man tillbaka på ruta ett; man har åter upphört att existera. En prydlig cirkel. Klockan är en cirkel och dagens människa har strikt inrutat sin vardag efter klockans betingelser. Religioner talar om gudars och frälsarens återkomster, även det ett cirkulärt tänkande, en rund tro. Kulturen i vårt land har fostrat oss att åka på jobbet på måndag morgon, att utföra våra uppgifter, åka hem och leva i ett familjeliv som syftar till reproducering för att föra cirkelarvet vidare. På tisdag morgon återupprepas beteendet. Och så vidare. Det är väldigt tryggt med cirklar!


Jag har en annan vän. Hon ramlade ur sina cirklar i våras. Tryggheten övergav henne och hon tvingades falla långt för att finna en ny väg. Det hon har gjort överträffar det vi andra fegisar aldrig gör; hon har gått vilse, hon har brutit ny mark och lärt sig oändligt mycket! Om både sig själv och om världen Om livet. Så länge man färdas i en cirkel är man inte på väg i någon riktning, man är på något vis förhindrad att utvecklas. Min vän skådar nu en helt ny och gryende horisont och hon har ingen aning om vad som väntar när dagen gryr. Hennes mod beundrar jag!


Att gå i cirkel kan göra en yr och tillslut illamående. Jag vill bli stark och modig nog att gå rakt fram, mot det som utvecklar mig och som ger mig en möjlighet att förverkliga mig själv som det bästa jag kan bli!


Verklighetsbaserad spelvariant

Tetris är ett spel många är bekant med. Det är ett klurigt spel som lätt förvandlar utövaren till ett okammat och beroende freak. Efter att ha varit besatt en lång stund så kommer biverkningarna. Varje gång man sluter ögonen ser man olikfärgade klossar av varierande geometrisk form falla neråt. Det är en mycket obehaglig och irriterande företeelse! Jag har nått en ny och oväntad nivå på Tetris... Mina klossar föreställer flyttkartonger.... I det här spelet går det inte ut på att försöka passa in de olika geometriska formerna så de bildar en jämn och fin yta, här går det ut på att stapla kartonger så att det inte rasar.... Tyngst underst, enligt logiken och tyngdlagen. Har planer på att måla kartongerna i vackra färger så det går att skilja på vråltunga kartonger innehållande böcker och ömtåliga lådor som rymmer farmors gamla porslin. Kan vara förödande att ta fel på dessa...

Nu blundar jag. Och jag ser flyttkartonger....


Someone had to pay....

                                       

En död geting är en bra geting....

Stick!

Med en pensel i handen och solsken i blick målade jag grunden på huset. Den svarta färgen liksom framhävde den röda på fasaden ytterligare lite till och mina ansträngningar gav löfte om ett riktigt lyckat resultat. Då utsattes jag för en oprovocerad våldshandling från ett djur jag nu mera helt saknar sympatier för... En geting av den något större modellen beslöt sig för att börja attackera mig. De första smärtfria anfallen kom i huvudhöjd. Jag ilsknade till och bestämde mig för att anlägga en ny nyans på getingen. Jag tyckte att den skulle passa utmärkt i helsvart. När nästa attack kom var jag precis på väg att genomföra min kulörta kontring då det stack till. Ordentligt... Getingen uppvisade en imponerande luftakrobatik och enorma flygkunskaper i relativt hög hastighet. Innan jag visste ordet av så hade den lilla ligisten stuckit mig i vänster ringfinger. Till saken hör att jag förr varit allergisk mot dylika flygande insekter...

Fingret svullnade omgående upp till tredubbel storlek, smärtan suddade ut alla andra intryck och mina svordomar kände inga gränser. Ett dygn efter händelsen har jag fortfarande ont i handen och känner mig trött och dåsig. Klarade mig dock utan allergichock.
Det som retar mig mest är att getingjäveln undkom med livet i behåll!

Extreme home makeover

Det enda alternativet då en mäklare med kamera är i antågande. Förvånansvärt hur kreativ man kan bli! En torktumlare kan gömma en imponerande volym smutstvätt! Om överkastet får nå ända ner till golvet trollas en plywoodskiva med ett till tre fjärdedelar lagt pussel bort... Magin är enastående! Och dagen är ännu ung, vem vet vilka andra stordåd jag kan åstadkomma!

RSS 2.0